Ta Xrundan till din kommun

Sölvesborg kommuns Xrundor

  1. Hälleviksrundan - 4 km
  2. Hörviksrundan - 3,4 km
  3. Mjällbyrundan - 3 km
  4. Slottsrundan - 1,7 km
  5. Svarta Ledsrundan - 3 km
  6. Norjerundan - 3 km

Beskrivningar finns längre ner.

Zooma in om du vill se hur rundorna går.

Hälleviksrundan

Välkommen till Stiby Backes naturreservat som ligger i Hällevik. I ljuvlig skogsmiljö går denna xrunda. På våren fylls marken av blåsippor och vitsippor i stora hav. Här blommar även backsippor och bokskogen är bedövande vacker. Vill man ta en avstickare från xrundan kan man gå upp till utsiktsplatsen och få en överblick över stora delar av Listerlandet. I naturreservatet betar under vår och sommar kreatur. Dessa är snälla och vana vid människor men vi ber att respektera att inte gå mellan en ko och kalv om de befinner sig i anslutning till en fråga. Vänta hellre in till de rör på sig eller ta nästa fråga och kom tillbaka.

I nära anslutning till naturreservatet ligger orten Hällevik. En charmig havsnära fiskeort med härlig badstrand, temperared utomhusbassänger, restauranger, fiskbutik, Strandvallen Mjällby AIF:s hemmaarena och camping. Under en helg i augusti fylls hela byn av jazztoner när Hällevik tradjazzfestival genomförs. I grannbyn Nogersund kan man ta båten och åka till Hanö.

Hörviksrundan

Välkommen till det pittoreska fiskesamhället Hörvik. På din runda kommer du att passera idrottsplatsen Grönavallen, skolan, badplats, det charmiga hamnområdet men både fiskebåtar och fritidsbåtar och trevliga sjöbodar. Här finns även restauranger och glasscafé. Du kommer att gå igenom bostadsområdet i Hallahåle samt på gc-vägen som går genom ett härligt skogsområde. Här kan du även ta en avstickare på Kärleksstigen,, en stig där man under flera år ristat in kärleksförklaringar på träden. I närheten ligger även naturreservatet Listers huvud.

Mjällbyrundan

En trevlig runda som går i centrala Mjällby. När du går rundan får du se stora delar av byn som kyrkan, skolan, äldreboende, parkområde och förskola.

I Mjällby ligger Extra handelscentrum. Här hittar du bland annat matvarubutik, blomstermarknad, optiker, klädbutik, café och snabbmatsrestaurang.

Slottsrundan

Slottsrundan går från Havsudden i Sölvesborg där du ser Sölvesborgsbron som är Europas längsta gång- och cykelbro med sina 760 m. Du går sedan möt Slottsområdet och går runt i Slottsparken där du kan se Sölvesborgs slottsruin. I parken är en härlig miljö med växtlighet och fåglar. I anslutning till Havsudden finns även Fyra Årstiders park som är ritad av landskapsarkitekten Piet Oudolf. Med bara några minuters promenad från starten för xrundan så är du på Stortorget som är stadskärnan med medeltida anor. Runt torget är det medeltida gatunätet bevarat och en liten bit bort ligger stadens äldsta byggnad – St Nicolai kyrka som uppfördes runt sekelskiftet 1300. I centrala Sölvesborg finns det tillgång till fik, restauranger och butiker.

Svarta Ledsrundan

Svarta Ledrundan går delvis på elljusspåret vid Svarta Led men även ner mot natursköna Valjeviken och Valje naturreservat. Här är bokskogen bedövande vacker speciellt på våren när marken fylls av vitsippor. I anslutning till Svarta Led finns det flera aktivitetsytor som tex utegym och OCR-bana. Blir du sugen på att träna när du gått din runda är detta det perfekta stället att vara på.
Inte långt från Svarta Led ligger Sölvesborgs centrum med sin medeltida stadskärna. Här finns mysiga caféer och restauranger.

Norjerundan

Norjerundan går inom Norje by och ner om stranden, havsbadet. Du får både uppleva havsdoft och njuta av den mysiga byn när du går denna runda. Under en vecka om året förvandlas Norje till ett riktigt mecka för hårdrockare när det är Sweden Rock Festival. Då ”invaderas” byn av ca 35 000 rockers. Ett fantastiskt arrangemang som bör upplevas. Väljer man att cykla Sydostleden som går från Simrishamn och Växjö så är man halvvägs när man kommer till Norje. Här finns även stora odlingshus för bland annat tomater och gurkor. Du kan även passa på att besöka Gummagården som är en välfylld gårdsbutik som ligger i central Norje. Gillar du camping så finns här även trevliga Norje Boke camping.