Ta Xrundan till din kommun

Malung-Sälen Xrundor  


 
Malungs Campings - Grönlandsrundan
 
Malungs Camping - Broarna Runt 

 

Kläppens Ski Resort - Etapp 1

 

Kläppens Ski Resort - Etapp 2
(kommer snart) 

 

Beskrivningar finns längre ner.

Zooma in om du vill se hur rundorna går.

Grönlandsrundan ca 3 km

Välkommen till Grönlandsrundan som drivs av Malungs Camping! Sedan gammalt heter centrum i Malung, Grönland. Därav namnet Grönlandsrundan, då man går i utkanten av centrum hela denna Xrunda. Rundan utgår från PD-området, som är en fin rastplats vid brofästet öster om Västerdalälven. Man går sedan en bit efter vandringsleden ”Kringelkroken” längs den vackra älvkanten. Efter en stund viker man av och går mot Grönlandsvägen och följer den hela vägen förbi Lillmons skola och sen korsar man Västerdalsvägen 66. Rundan viker av söderut längs västra industrigatan och går sedan under viadukten mot centrum igen. På denna vandring ner mot byn, kan man skåda det anrika gamla Lisellska huset som blev klart år 1900. Man ser även den vackra byggnaden Jannesgården, som var ett gästgiveri och som ligger strax innan järnvägsövergången. Jannesgården byggdes på 1870-talet och Kung Oscar II bodde på gästgiveriet när han besökte Malung i samband med järnvägens invigning 1892. När man har passerat järnvägsövergången kommer man tillbaka till PD-området.

Broarna Runt ca 4 km

Välkomna till Broarna Runt. Denna rundan utgår från Malungs Camping och passerar båda sidorna av vackra Västerdaläven. Precis som det låter går Xrundan över ”stora bron” och sen över en hängbro tillbaka mot Malungs Camping. Man passerar även PD-området som är en fin rastplats vid brofästet öster om Västerdalälven. Så otroligt vackert! Man kan även se rester av det gamla garveriet som brann ner år 2014. Vill du veta lite rolig historia? Eliassons Läderindustri AB var i drift från 1800-talets slut och in på 2000-talet. Bostaden finns ännu kvar och håller på att rustas upp. Den ligger på vänster sida av Åsbyvägen. Man går sen längs backbyvägen ner mot den anrika hängbron över Västerdalälven mellan Backbyn och Storbyn i Malung och som byggdes på 1930-talet. Ta en härlig promenad med häftig historia!

Kläppen Ski Resort - Etapp 1 ca 2 km

Välkommen till Kläppen Ski Resort - den första anläggningen du kommer till i Sälen. Det som särskiljer Kläppen från många andra anläggningar är att det inte är ett vanligt fjäll - utan ett berg byggt för skidåkning. Kläppen erbjuder nu en Xrunda. Välkommen till Etapp 1!